Logo
Nakilnat - Güvenilir Nakliyatın Doğru Adresi
1

Çin’de Lojistik Yatırımları

Çin Halk Cumhuriyeti, uluslararası ticaret alanında dünyayı hedef olarak alan ve ekonomik büyüme konusunda büyük bir başarı gösteren önemli ülkelerden bir tanesidir. Ekonomik büyüme ile lojistik alanında da başarılı bir şekilde faaliyet gösteren Çin, dünya sıralamasında önemli bir noktada yer almaktadır. Bu noktada Çin’in lojistik sektöründe sürdürdüğü yatırım ve politikalar ile ilgili detaylı bir rehber hazırladık. Siz de Çin’in lojistik sektörü ile ilgili sürdürdüğü politikaları merak ediyorsanız doğru adrestesiniz. Şimdi gelin, Çin’in lojistik sektöründeki çalışmalarını he birlikte inceleyelim.

Lojistik sektöründeki gelişmeler, sanayi ve ticaretteki gelişmelerle ivme kazanmaktadır. Bu nedenle, küresel olarak rekabetçi ve Sanayi ve ticaretin ihtiyaçlarına cevap veren bir stratejiye sahip olmak bir zorunluluktur.

Sanayi devrimi sırasında ilk kez ABD’de görülen ve 1960’larda Avrupa’da kurulan lojistik merkezleri bu stratejinin önemli bir bölümünü oluşturmaktadır. lojistik faaliyetlerini tek bir merkezde bir araya getirmek maliyetlerdeki düşüş, trafik sıkışıklığı ve çevre kirliliği seviyesi vb. gibi sayısız faydaya sahiptir.

Çin’de Lojistik Sektörünün Yeri

Dinamik müşteri talepleri, küresel tedarik değişiklikleri ve tüm ulaşım modlarındaki kapasite zorlukları, her distribütörü dağıtım ağlarını sürekli olarak değerlendirmeye zorluyor. Markalı perakendecilerden fast food devlerine ve devlet kurumlarına kadar günümüzün önde gelen şirketleri, lojistik lokasyon seçimi kararlarını yönlendirmek için gerçek zamanlı hizmet ve maliyet değerlendirmelerinden yararlanıyor.

Her şeyden önce, dünya çapında distribütörler, genellikle hizmet, ulaşım, envanter, işçilik değişiklikleri dahil ancak bunlarla sınırlı olmamak üzere, kârlarını iyileştirmek için en büyük fırsatları toplu olarak belirlemek ve bu fırsatlar üzerinde anlaşmaya varmak için tedarik zincirlerindeki tüm katılımcıları aktif olarak dinlerler.

Modern çağda, teknoloji patlaması ve lojistik süreçlerin karmaşıklığı, lojistik yönetim yazılımlarını ve kaynakların tedarik zinciri boyunca hareketini hızlandıran uzmanlaşmış lojistik odaklı firmaları ortaya çıkardı. Ali Baba ve Ali Express gibi büyük çevrimiçi perakendecilerin perakende ortamına hakim olmasının bir nedeni, tedarik zincirinin her halkası boyunca lojistiklerinin genel yenilikçiliği ve verimliliğidir. İmalat şirketleri, lojistiğinin yönetimini uzmanlara devretmeyi veya uygun maliyetli ise lojistiği dahili olarak yönetmeyi seçebilir. Özellikle Çin’in bu konuda son derece gelişmiş olması lojistik alanına verilen önemi de ifade etmektedir.

Çin’de Lojistik Sektörüne Karşı Hükümetin Tutumu

Çin’de modern lojistik kavramı 20.yüzyılın ortalarında meydana gelmiştir. Reformdan sonra Çin’de makroekonomik temel değişikliğe gitmiştir. Bu da planlı ekonomik sistemde bozulmalara neden olmuştur. Hızlı ve ekonomik kalkınma sistemleri ile işletmelerin mal dağıtımlarında büyük oranda bir artış meydana gelmiştir.

Bağlantı noktaları, demir yolları, hava alanları ve ambarlarda büyük bir gelişme meydana gelmiştir. Bunlar doğrultuda Çin’in devlet tüzüğü olarak bilinen lojistik girişimleri genel olarak aşağıdaki gibidir.

  • Vergi tercihi
  • Arazi politika desteği
  • Karayolları trafiğinin iyileştirilmesi
  • İş ortamının iyileştirilmesi
  • Kaynak entegrasyonları
  • Teknolojik yeniliklerin uygulanması
  • Devlet yatırımları ve banka kredileri
  • Tarım için çeşitli lojistik destekler

Çin’de Çok Uluslu Şirketlerin Yatırımları

UPS

2004 yılında 100 milyon dolarlık bir yatırım yapan UPS, 23 farklı Çin şehrinde faaliyetlerini sürdürmektedir. Bunun yanı sıra 2007 yılında ise Shanghai Pudong Havalimanına yatırım yapmıştır.

FedEx

2005 yılında 150 milyon dolarlık bir yatırım yapan firma 2006 yılında da 400 milyon dolarlık yatırım ise Çin’de bir lojistik network ağı oluşturmuştur. Son olarak firmanın 2012 yılında Shanghai Pudong Havalimanına 100 milyon dolarlık yatırım yaptığı bilinmektedir.

DHL

Uluslararası kargo taşımacılığı olan DHL, Çin’de 30 milyon dolarlık yatırım ile yeni bir lojistik merkezi oluşturmuştur. 2007 yılında ise 175 milyon dolarlık bir yatırım ile Shanghai Pudong havalimanına yatırım yapmıştır.

Çinli sanayi ve ticari işletmelerin lojistik operasyonlarında dış kaynak kullanım oranları gelişmiş ülkelere benzer bir orandadır. Bu doğrultuda işletmelerin dış kaynak kullanımı fikrine ilişkin lojistik işlevlerinin önemli bir kısmının dış kaynaklı hale geldiğini ifade edebiliriz. Dış kaynak yatırımlı lojistik türleri genel olarak taşımacılık, dağıtım, ambarlama, lojistik bilgi yönetimi, paketleme, lojistik sistem tasarımı envanter yönetimi şeklindedir.

 

Öneri İçerik: Lojistik Belgeleri Nelerdir? Örneklerle Anlatım

Sektör hakkında daha fazla bilgi almak için Nakilnat Blog’u takip etmeye devam edin. Bizimle iletişime geçmek için web sitemizi ziyaret edin.

Sosyal Medya’da Nakilnat.

Nakilnat Uygulaması Yayında. Hemen İndirin.