Logo
Nakilnat - Güvenilir Nakliyatın Doğru Adresi
599

Teknoloji Lojistik Sektörünü Nasıl Geliştiriyor?

Bilgi ve iletişim teknolojilerinde meydana gelen hızlı gelişmeler, toplumsal yaşamın hemen her alanında büyük dönüşümlerin yaşanmasını da beraberinde getirdi. Özellikle ekonomik alanlarda büyük bir yankı bulan bu gelişmeler, işletmelerin daha verimli ve kalıcı hale gelmesine olanak tanıyor. Lojistik sektörü de teknolojinin getirdiği olanaklardan en çok yararlanan sektörler arasında. Lojistikte teknoloji ile birlikte, geleneksel metotlarla üstesinden gelinemeyen çeşitli sorunlar çözüme kavuşturuldu ve daha yeni çözümler de sektörün literatürüne girmiş oldu. Yeni teknolojilerin lojistik sektörünün gelişimine sağladığı katkılardan kısaca şu şekilde söz edebilmek mümkün:

  • Sevkiyat Planlama: Lojistik sektöründe bir ya da birkaç sevkiyatın geleneksel yöntemler ile planlanması oldukça kolay. Ancak her gün binlerce operasyon gerçekleştiren büyük firmalar göz önünde alındığında, aynı şeyi söyleyebilmek mümkün değil. Lojistikte teknoloji kullanımı olmaksızın böyle bir işe girişmek yüksek insan iş gücü gereksinimine ve buna bağlı olarak yüksek maliyetlere kapı aralar. Dijitalleşmenin sağladığı olanaklar ise sayı sınırı olmaksızın sevkiyat planlaması yapılabilmesini mümkün kılar. 
  • Rota Optimizasyonu: Küresel olarak akaryakıt fiyatlarının zirve noktalara ulaştığı bu dönemde, sevkiyat için hangi rotanın kullanılacağı da önemli bir problem. Elbette rota planlamasının de el ile tek tek yapılabilmesi olanaksız. Yapay zeka tabanlı rota optimizasyon teknolojileri, sınır olmaksızın rota optimizasyonu yapar. Böylece en yakın ve yakıt tasarrufuna en elverişli rotalar tercih edilebilir. Ayrıca belirlenen rotalarda herhangi bir aksaklık yaşanması durumunda, anında alternatif rotalar da bu teknolojiler tarafından hazırlanabilir. 
  • Araç Takibi: Lojistik sektöründe, teslimatın planlanan zaman dilimi içerisinde yapılması büyük öneme sahip. Bunun için de araçların sürekli kontrol edilmesi ve rotayı takip edip etmediklerinin bilinmesi gerekli. Lojistikte teknoloji olanakları sayesinde hem lojistik firmasının hem de alıcı firmanın araçların mevcut konumlarını takip edebilmeleri mümkün. 
  • Muhasebe Takibi: Her gün çok sayıda sevkiyatın yapıldığı büyük lojistik firmalarında, hesapların ve ödemelerin tutulması da büyük emek gerektiren faaliyetler arasında. Üstelik bu hesapların klasik yöntemler ile tutulması halinde, hata olasılığı da yüksek. Ancak yeni teknolojiler, bu konuda da lojistik sektörüne destek oluyor.

 

Nakilnat Uygulaması Yayında

 

Öngörülü Lojistik (Anticipatory Logistics)

 

Tedarik zincirinde devamlılığın sağlanması, üretim yapan firmalar açısından son derece önemli. Zira tedarikte meydana gelen aksaklıkların, üretimi aksatması kaçınılmaz. Ancak fazladan hammadde tedarik etmenin de depolama maliyetlerini arttırma ya da hassas hammaddelerde bozulma gibi olumsuz sonuçları var. Firmalar için bu aradaki dengeyi sağlamak oldukça zor. Ancak günümüzde yapay zeka teknolojilerinin lojistik sektöründe kullanılmaya başlamasıyla ortaya çıkan öngörülü lojistik ya da İngilizce adıyla anticipatory logistics sayesinde, bu sorunun da kolaylıkla üstesinden gelinebiliyor. Üretim yapan firmanın faaliyetlerini anlık olarak takip eden ve üretim hızı ile stoklarında bulunan hammadde miktarına bağlı olarak, ne zaman yeniden tedarik ihtiyacının ortaya çıkacağını tespit eden bu yeni teknoloji fazla tedarik ya da geciken tedarik sorunlarının ortadan kaldırılmasını mümkün kılar. 

Lojistik Sektöründe Otomasyon ve Bilişim Teknolojisi

 

Bilişim teknolojilerinin gelişimi ile birlikte lojistikte teknoloji olanakları da çeşitlendi. Özellikle lojistik otomasyonu olarak adlandırılan teknolojiler bütünü, başta depolar olmak üzere lojistik faaliyetleri önemli ölçüde daha pratik hale getirdi. Bu sektörde otomasyonun kullanım olanakları oldukça fazla. Ürünlerin araçlardan kısa sürede, tamamen otomatik olarak indirilmesi; sonrasında akar bantlar sayesinde her ürünün depoda gideceği yere kolaylıkla sevk edilmesi; tartma ve etiketleme yapılacağı zaman yine aynı şekilde akar bant üzerine kurulacak sistemlerle bunun sağlanması, yeniden yüklemeye gereksinim duyulduğunda ürünlerin otomatik olarak yüklenmesi otomasyon ve bilişim teknolojilerinin bu sektördeki en yaygın kullanım olanaklarından. Ayrıca stok yönetimi ve muhasebe tutulması için de bilişim teknolojilerinin sağladığı çeşitli kolaylıklar mevcut. Bu teknolojiler sayesinde, insan iş gücüne duyulan gereksinimi minimum düzeye indirebilmek ve verimliliği de maksimum düzeye ulaştırabilmek mümkün. 

 

Depo Sayımlarında Drone Kullanılabilir Mi?

 

Elbette lojistikte teknoloji denildiği zaman yalnızca otomasyon teknolojileri ya da yazılımlar ile sınırlı kalmak mümkün değil. Farklı teknolojik araçlardan da bu sektörde çeşitli amaçlar için yararlanılıyor. Dronelar da bu doğrultuda söz edilebilecek araçlar arasında. Özellikle depo sayım işlemlerinde, dronelardan yararlanabilmek mümkün. Büyük depolara sahip olan lojistik firmaları içerisinde bunu deneyen global markalar mevcut. Açık alanda bulunan ve her gün yüksek miktarda ürün giriş çıkışının olduğu depolarda konteyner ya da paletler ile gelen ürünler, drone yardımı ile hızlı bir şekilde sayılabilir. Geleneksel olarak yapılan depo sayım işlemleri çok fazla zaman alır ve daha yüksek insan iş gücü gereksinimi yaratır. Drone ile yapılacak sayımlarda ise bir gün içerisinde, tek bir kişi tarafından sayım işlemi tamamlanabilir. Bu sayede lojistik firmaları hem zamandan hem de insan iş gücünden tasarruf sağlamış olur. 

Lojistik Sektörünün Gelişmesi ile Birlikte Ortaya Çıkan Yeni Meslekler

 

Lojistikte teknoloji kullanımının giderek daha yaygın bir hal almaya başlaması, bu sektörde yeni iş kollarının ortaya çıkmasını da beraberinde getirdi. Önceleri lojistik sektöründe daha çok düşük nitelikli ve genellikle mavi yakalı olarak tanımlanan kişiler istihdam edilirken, teknolojinin devreye girmesiyle birlikte, iş gücünde nitelik arayışı da ortaya çıktı. Bu doğrultuda, lojistik firmalarının gereksinimlerine göre yeni ortaya çıkan iş kollarından söz edebilmek mümkün. Drone ile depo sayımı yapmayı hedefleyen lojistik firmalarında, bunun için ayrıca drone operatörü bulundurulması gerekir. Bununla birlikte farklı otomasyon sistemlerinin bakım ve onarımlarını yapmak için teknik personeller de yeni nesil lojistik firmaları için olmazsa olmaz konumda. Firma ihtiyaçları doğrultusunda kullanılacak farklı teknolojik araçlar için de farklı operatörlere gereksinim duyulabilir. 

 

Öneri İçerik: E-Ticaret Lojistiği Hakkında Mutlaka Bilmeniz Gerekenler

Sektör hakkında daha fazla bilgi almak için Nakilnat Blog’u takip etmeye devam edin. Bizimle iletişime geçmek için web sitemizi ziyaret edin.

Sosyal Medya’da Nakilnat.