Logo
Nakilnat - Güvenilir Nakliyatın Doğru Adresi
173

Taşınma İzni Nedir? Nasıl Alınır?

Ev taşıma, insanlar için büyük bir stres kaynağı. Taşınılacak evin bulunması, taşınma planının yapılması, bir dizi yasal prosedürün gerçekleştirilmesi, eşyaların toplanması ve paketlenmesi, taşınılan evde yeniden yerleşilmesi gibi zorlu süreçlerden oluşan taşınma, çalışanlar için daha fazla zorluk barındırıyor. Zira bir yandan taşınmaya dair bu işler yapılırken, öte yandan da çalışılan iş yerine karşı sorumlulukların yerine getirilmesi son derece güç. Bu noktada taşınma iznine gereksinim duyulur. Bireylerin evlerini daha rahat bir şekilde taşıyabilmeleri için, taşınma sürecinde en azından birkaç gün boyunca iş yerinden izin alınması gerekir. Taşınma izni almanın farklı yolları bulunur. Ancak izin alırken sorun yaşamamak adına, evden eve yük taşıma işlemine başlamadan en az bir hafta önce iş yeri ile irtibata geçmek ve durumu bildirmek daha doğru olur. 

Taşınma İzni Nasıl Alınır?

İş Kanunu’na göre taşınma izni olarak tanımlanmış bir izin çeşidi yok. Yani doğrudan işverene başvurarak, taşınma izni talebinde bulunabilmek mümkün değil. Ancak durumun işverene bildirilmesi ile mazeret izni kullanabilmek mümkün. Mazeret izinleri, kanunda da yer alan bir izin türü. İş Kanunu’nda her ihtiyaç için ayrı ayrı izin tanımı yapmak yerine, bunların genelini kapsayan mazeret izni kavramı kullanılır. Kişinin zaruri olan tüm durumlar için bu izinden yararlanılabilir. Mazeret izni, işveren tarafından ücretli ya da ücretsiz olarak kullandırılabilir. Ücretli izinlerde, izin kullandığı günler için çalışanın maaşından herhangi bir şekilde kesinti yapılmaz ve sosyal hakları da aynı şekilde devam eder. Ücretsiz izinde ise kişi, izin kullandığı gün kadar maaş kesintisine uğrar. Her çalışanın yıllık kullanabileceği ücretli izin hakkı bulunur. Bu hakkın doldurulmamış olması halinde, evden eve yük taşıma için ücretli izin kullanmak daha doğru olur. İşverenler, taşınma için mazeret izni isteyenlere genellikle 1 ila 3 gün arasında izin verir. Ancak normalin dışında zorlukların olması halinde, daha fazla izin talebinde de bulunabilir. Ücretli izin hakkı kalmayan kişiler ise ücretsiz izin talebinde bulunarak evlerini taşıyabilirler. 

Taşınma izni almak için öncelikle çalışılan firmanın insan kaynakları birimine başvurulması gerekir. Daha küçük işletmelerde ise doğrudan işveren ile görüşülebilir. Bu aşamada, durum izahı yapılır ve taşınma için izin talebinde bulunulur. İşlerin aksamaması ve işverenin de kendisini güvenceye alabilmesi için, taşınma izin talebinin taşınmadan en az bir hafta önce alınması tavsiye edilir. Ortalama bir evde eve yük taşıma işlemi için 3 günlük izin yeterli olur. 3 günün verimli kullanılması durumunda, taşınma işlemi kolaylıkla yapılabilir. Ancak normalin dışında durumların olması durumunda, izin süresi de uzatılabilir. Ayrıca hafta sonu mesai olmayan bir iş yerinde çalışılması durumunda, perşembe ile cuma günleri taşınma izni alarak, hafta sonu izni ile bağlantı da yapılabilir. Bu durumda taşınmak için fazladan 1 gün daha kazanılmış olur. 

İş Kanunu’nun 4857 sayılı 25. maddesinin 2. Bendi, iki gün mazeretsiz ve habersiz olarak işe gitmeyen bireyin iş akdinin sonlandırılabilmesi için işverene yetki verir. Bu yüzden de taşınma işlemleri için izin başvurusunda bulunmadan işe gitmemek tavsiye edilmez. Ayrıca alınacak iznin sözlü olarak değil, insan kaynakları tarafından işlenerek alınması da önem taşır. İşlenmemiş taşınma izinleri de daha sonra problem yaratabilir. İşverenler, genellikle taşınma izni için herhangi bir problem çıkarmazlar. Zira taşınma izni de İş Kanunu’nda yer alan mazeret izninin bir parçası olarak görülür. 

Öneri İçerik: Ev Taşırken Yapmanız Gereken Kontrol Listesi

Sektör hakkında daha fazla bilgi almak için Nakilnat Blog’u takip etmeye devam edin. Bizimle iletişime geçmek için web sitemizi ziyaret edin.

Sosyal Medya’da Nakilnat.