Logo
Nakilnat - Güvenilir Nakliyatın Doğru Adresi
203

Perakende Sektörünün Lojistik İhtiyaçları

Perakende lojistik son zamanlarda tüketici davranışlarının değişmesi neticesinde oldukça önemli bir konuma gelmiştir. Hızla gelişen teknoloji sayesinde tüketici alışkanlıklarını farklı bir seviyeye taşıyan e-ticaretin yaygınlaşması, tüm perakendecilik faaliyetlerinin de beraberinde değişmesine yol açmıştır.  

E-Ticaret ve Lojistik Sektörü

Lojistik sektöründe, ürünün üretici ile tüketici arasında en güvenli, en hızlı ve en uygun maliyetlerle ulaşımının sağlanabilmesi tüm paydaşlar için önemlidir. Perakendecilik hizmetlerinin, online alışveriş bu denli yaygınlaşmadan önce çok fazla gelişmiş olduğu söylenemez. Ancak e-ticaret ile birlikte talebi karşılamak ve tedarik zincirinin bir halkası olmaya devam edebilmek için perakende lojistik gibi tüm dağıtım unsurları gelişmek ve dönüşmek zorunda kaldı. Bugün tüketiciler aradıkları herhangi bir ürünü, dünyanın farklı yerlerinde bulunan satıcılardan saniyeler içinde talep edebiliyor. Dolayısıyla bu durum satıcılar arasındaki rekabeti arttırırken lojistiğin bu süreçteki öneminin de artmasına zemin hazırlıyor. 

Perakende Lojistiği Nedir?

Perakende için ürünlerin, nihai tüketiciye toplu olarak değil de az sayıda, hatta çoğu zaman tek tek ulaştırıldığı satış biçimi şeklinde bir açıklama yapıldığında perakende lojistik; bu ürünlerin üretici ile tüketici arasında çift taraflı olarak ulaşımının sağlanması olarak tanımlanabilir. Hızlı tüketim ürünleri lojistiği (FMCG) olarak da bilinen perakende lojistik ülkemizde de dünyada da en büyük sektörler arasında yer alır. Ürünün üretim aşamasından tüketicinin eline ulaştırılmasına kadar tüm süreçleri kapsar. Pek çok dağıtım aşamasından geçen ürünlerin, tüketiciye üretildiği haliyle sağlıklı bir biçimde ulaştırabilmek lojistiğin kalitesini belirler. Bu nedenle, bu denli yoğun ve kesintisiz bir alışverişin olduğu günümüzde satın alma kararları lojistik kalitesinden de çok fazla etkilenir. Bu da lojistik sektöründe rekabet ortamının oluşmasına yol açar. 

Perakende Lojistiği Nasıl Yapılır?

Perakende lojistik yönetimi ne kadar iyi yapılırsa hem üretici hem tüketici memnuniyeti o kadar yüksek olur. Perakende lojistiği planlamasında çok sayıda unsur rol oynasa da en önemlisi, lojistiğin ülke içi mi yoksa ülkeler arasında mı yapıldığıdır. Her ülkenin kendine özel hukuki süreçleri olduğu için en çok buna dikkat edilir. Bunun dışındaki unsurlar tüm lojistik süreçleri için ortak denebilir. Her şeyden önce üreticiler ürünlerinin her zaman satışta olmasını tüketiciler de talep ettikleri ürünü her zaman bulabilmek ister. Buradaki sürekliliği sağlayacak olan da lojistik hizmeti veren firmalardır. 

 

Lojistik planlamasında zaman ve maliyet unsurları her zaman ön plandadır. Burada lojistiği yapılacak ürünün cinsi devreye girer. Ürünlerin raf ömrüne veya taşıma sırasında dikkat edilmesi gereken özelliklerine göre (kırılabilir olması vb) dağıtım planı yapmak çok önemlidir. Aksi halde ciddi maliyet kayıpları oluşabilir. Bununla beraber ürünün sayısı ve güzergahı da perakende lojistik planında önemli rol oynar. Tek seferde, mümkün olan en büyük araçla ne kadar çok ürünün dağıtımı -sağlıklı bir şekilde- yapılabilirse lojistik faaliyeti o kadar verimli sonuçlanmış olur. Bu nedenle ürünün üretici elinden çıktığı andan tüketici eline ulaşana kadarki tüm lojistik aşamaları detaylı olarak planlanır ve öyle hayata geçirilir. 

Perakende Lojistiği Nasıl İyileştirilir?

Her sektörde olduğu gibi perakende lojistik sektöründe de hizmet veren firmalar bulunur. Firmalar, lojistik faaliyetlerine dahil olan; gerek üretici gerek tüketici gerekse de dağıtıcı, her rolden ne kadar sık geri bildirim alır ve bu geri bildirimleri ne kadar doğru değerlendirirse faaliyetlerini de o denli iyileştirip geliştirir. Burada alanında uzman kişilerle çalışmak çok önemlidir. E-ticaret etkisiyle perakende lojistiğinin büyük kısmı online alışveriş faaliyetlerine hizmet ettiği için hızlı olmak, taahhüt edilen teslim tarihlerine uyabilmek, ürünlerin herhangi bir bozulma yaşamadan tüketiciye ulaşmasını sağlamak lojistik firmalarının en çok rekabet ettiği konulardır. Lojistik hizmetinde bu unsurların sürekliliğini sağlamanın tek yolu bir dağıtım standardının olmasından geçer. Dağıtım standardı sahibi olmak için teknolojiden faydalanmak kaçınılmazdır. Aynı anda gelen yüzlerce tüketici talebini aynı standartta karşılayabilmek, ancak iyi bir teknoloji altyapısına sahip olan firmalarca mümkündür. Talebin alınması, stok kontrolleri, dağıtım aşamasında anlık takip edilmesi, tüketicinin sürekli olarak bilgilendirilmesi ve satış sonrası hizmetler kapsamında bu akışın tersine aynı şekilde tüketiciden üreticiye doğru yapılması için her geçen gün gelişen teknolojiden yararlanmak perakende lojistik hizmetlerinin de sürekli olarak iyileşmesine zemin hazırlar. 

Lojistik Sürecinin Perakendeye Etkisi

Tüketicinin pek çok ürün çeşidine istediği anda ulaşabilmesini sağlayan unsur, lojistiktir. Başarılı sonuçlanan lojistik faaliyeti, tüketicinin alışverişinden memnun kalmasını ve bu davranışına devam etmesini sağlar. Tüketicinin satın alma kararında ürünün kendi kalitesi kadar lojistik faaliyetinin kalitesi de rol oynar. E-ticaret sistemleri tüketiciye aynı ürünü pek çok farklı üreticiden satın alma imkanı sunduğu için, lojistik hizmeti kalitesi de önemli bir rekabet unsurudur. Bu nedenle perakende lojistik hizmeti veren firmalar için sürekli gelişmek, teknolojiyi takip etmek, değişen pazar koşullarına hızlı bir şekilde ayak uydurabilmek çok önemlidir. Lojistik sektöründe hizmet alan ile hizmet verenleri buluşturan Nakilnat, güçlü teknolojik altyapısı ile zamandan ve maliyetten tasarruf etmeyi sağlar. 

 

Öneri İçerik: Teknoloji Lojistik Sektörünü Nasıl Geliştiriyor?

Sektör hakkında daha fazla bilgi almak için Nakilnat Blog’u takip etmeye devam edin. Bizimle iletişime geçmek için web sitemizi ziyaret edin.

Sosyal Medya’da Nakilnat.

Nakilnat Uygulamasını Hemen İndir.