Logo
Nakilnat - Güvenilir Nakliyatın Doğru Adresi
2

Lojistikte Dijitalleşme Süreci

Uluslararası ticaret aşamalarında, bilişim sistemleri ve dijital faaliyetler yol gösterici niteliktedir. Tedarik zinciri yönetiminin bir halkası olan lojistik sektörü de gelişen teknolojinin bir parçası olarak bu değişime dahil olmuştur. Endüstri 4.0’ın lojistiğe etki etmesi, sektörde verimli alanların giderek çoğalmasını sağlamıştır. Zira hammadde üretiminden ürünün teslimine kadarki süreçte kapsamlı bir faaliyet alanı oluşmaktadır.

Gelişen ve büyüyen lojistik sektöründe beklenildiği üzere rekabet de artmıştır. Bu rekabetin kazananları hiç şüphesiz teknolojiye ve getirdiği yeniliklere uyum sağlayanlar olmuştur. Endüstri 4.0 ile beraber ülkeler, lojistik ve tedarik zinciri alanına eskisinden daha fazla önem vermeye başlamış ve geleneksel hizmetler yerini modernliğe bırakmıştır. Zira yalnızca yeni teknoloji çağının getirdiği avantajlara uyum sağlayan firmalar, global rekabet fırsatı yakalamıştır.

Teknolojik gelişmelerin bir neticesi olarak ülkemizde de 4.0 etkisi açık bir şekilde yaşanmaktadır. Geleneksel iş modellerinin, günümüz dijital çağına entegre edilerek teknoloji dünyasına uyumlu hale getirilmesi, global çapta firmaların rekabet gücüne ve işgücüne önemli katkılarda bulunmuştur. Teknolojide yaşanan gelişmeler ve dijital yenilikler, uluslararası ticaretin yaygınlaşmasında önemli etkiye sahiptir.

Özellikle uluslararası taşımacılıkta; stok, depolama, gümrük işlemleri ve ürün iadesi gibi uzun bir operasyonu ağı mevcuttur. Akıllı robotların ve yapay zekanın bu görevlerde kullanılmasıyla beraber, işlemlerdeki hata oranı azalmış, firmaların süreci daha hızlı takip etmesi kolaylaşmıştır. Lojistikte çok paydaşlı bir sistem yapısı mevcut olduğundan, veri hakimiyeti ve şeffaflık konularında da blokchain teknolojisinden faydalanılmaktadır.

Gümrük ve depolama gibi taşımacılık sektörünün önemli kollarında, akıllı robotlara ve yapay zekaya ciddi yatırımlar yapılmaktadır. Bu yatırımların sebebi, tedarik zincirinin hızlı ve hatasız ilerleyebilmesi için tüm birimlerin dijital ortamda etkin bir şekilde birleştirilmesinin firmalar için daha verimli olmasıdır.

Lojistik sektörünün giderek büyüyen rekabet ortamında, firmaların kalıcı başarı sağlayabilmeleri için üstünlük oluşturmaları gerekmektedir. Bu amaçla firmalar elde bulunan kaynakların, yeteneklerin ve fonksiyonların geliştirilmesine önem vermelidir.

Yeni bilgi teknolojileri, dijitalleşme ve inovatif süreçler ile dönüşüme uğrayan pazarlar, tedarikten nihai noktaya kadar tüm birimlerdeki işleyici değişmiştir. Dijital dünyanın bir parçası olan endüstri 4.0, depo sahaları, otonom taşıma sistemleri ve akılı yürüyüş yolları, lojistik sektörünün önceliklerindendir. Bu açıdan teslim alınan ve sevk edilen ürünlerde kullanılmakta olan endüstri 4.0, taşımacılık sorunlarına da çözüm sunmaktadır. Akıllı ulaşım ağları ve enerji yönetiminin yaygınlaşması ise yalnızca teknolojik altyapıların gelişmesi ile mümkündür.

Sensör teknolojisi, blokchain, arttırılmış gerçeklik ve nesnelerin interneti gibi hayatımıza giren yeni kavramlar, ulusal ve uluslararası lojistik sektöründe önemli bir etki yaramıştır. Bu gelişmelere uyum sağlamayanlar, zaman ve maliyet açısından rakiplerine kıyasla daima geride kalacaklardır.

Diğer tüm sektörlerde olduğu gibi müşterinin kritik ve belirleyici nokta olması, lojistik sektöründe de teslimatların koordineli, hızlı ve yüksek kaliteli olmasını gerektirmektedir. Firmaların ve müşterilerin ihtiyaç duyduğu tüm bu hizmetler, yeni teknolojiler sayesinde ulaşılabilir hedeflerdir.