Logo
Nakilnat - Güvenilir Nakliyatın Doğru Adresi
1

Lojistik Belgeleri Nelerdir? Örneklerle Anlatım

Karayolu Taşıma Belgeleri

Karayolu taşımacılığında, transferi yapılacak malların güvenliğinden emin olmak ve gümrük sürecinde detayların kolayca incelenmesini sağlamak adına bulunması gerekli olan çeşitli evraklar vardır. Bu evrakları taşıma işlemini gerçekleştirmek isteyen tüm firmaların eksiksiz ve hatasız bir şekilde doldurması gerekmektedir.

Gerekli evraklar şu şekilde sıralanabilir:

  • Karayolu Taşıma Belgesi
  • Tır Karnesi
  • Paket Posta Makbuzu
  • Nakliyeci Makbuzu
  • FİATA Tesellüm Belgeleri

Karayolu Taşıma Belgesi

Uluslararası gerçekleştirilen tüm transfer işlemlerinde doldurulması zorunlu olan Karayolu Taşıma Belgesi, Ticari Mallar Güzergah Anlaşması çerçevesinde düzenlenmekte olup içeriğinde ürün detayları, gönderen, taşıyıcı ve alıcı firmanın bilgilerinin yer alması gerekmektedir. Lojistik BelgesiKamyon ve tır ile yapılan tüm taşımalarda bulundurulması gerekli bir evraktır.

Karayolu  Taşıma Belgesi, taşınan yükün başına gelebilecek zarara karşı güvence sağlayan bir belge olduğu için, içeriğinde ürün ve firma bilgisinin eksiksiz ve hatasız bir şekilde işlenmiş olması, ürünleri koruma altına almak adına önemlidir. Bu belgenin içeriğinde, ürünün başına gelecek olumsuzluklar sonucu alıcı ve taşıyıcı firmanın sorumlulukları yer almaktadır. Bu evrak üç nüsha halinde hazırlanır ve bu nüshalardan ikisi gönderen ve alıcı firmalarda olurken bir diğeri de lojistik firmasında bulunur.

Tır Karnesi

Tır karnesi, her lojistik firmasında bulunması gereken olmazsa olmaz belgelerdendir. Tır karnesi bulunmayan tırların gümrükten dolu bir şekilde ayrılmasına izin verilmez. Tır karnesinde, transferi gerçekleştiren firmanın bilgileri, tırın boş ve dolu ağırlığı, araç plakası gibi bilgilerin bulunması gerekmektedir.

Paket Posta Makbuzu

Yurt dışına gönderilecek eşyanın, posta yoluyla gönderileceği takdirde hazırlanması gerekli olup, paketin Posta İdaresi’ne teslim edilmesi durumunda teslim alınacak belgedir. İçeriğinde gönderi detayları bulunur. Hazırlanan gönderinin direkt olarak alıcı firmaya teslimi için bu belge gereklidir.

Nakliyeci Makbuzu

Transfer işlemini gerçekleştirecek firmanın hazırlaması ve ihracat yapacak firmaya teslim etmesi gereken belgedir. Eğer ihracatçı firma transferi kendi bünyesinde gerçekleştirecekse belgeyi de kendisi hazırlamalıdır.  Demiryolu taşımacılığında zorunlu olan bu belge, karayolu taşımacılığında da sıklıkla hazırlanır.

İhracatçı firma, taşıma ile ilgili tüm belgeleri ve ürünlerin makbuzunu lojistik firmasına teslim eder. Buna karşılık, lojistik firması da taşıma işleminin kendisi arayıcılığıyla olacağına dair hazırlanmış nakliyeci makbuzunu da ihracatçı firmaya teslim eder. Taşımanın gerçekleşeceğine dair bilgileri içeren diğer evraklar da nakliyeci makbuzu sayılmaktadır.

FİATA Tesellüm Belgesi

FİATA’ya üye olunup lisans alındıktan sonra çıkarılan bu belge nakliyeci makbuzu yerine de geçmektedir. Karayolu taşımacılığına özel olarak hazırlanır. Belge, taşınan yükle ilgili bilgileri içerir ve taşıma esnasında mallarla birlikte bulunmalıdır. Taşıma işlemi gerçekleştirildikten sonra belgenin orijinal nüshası alıcı firmaya teslim edilmelidir.

 

Öneri İçerik: Uluslararası Tır Şoförü Olmak İçin Gereken Şartlar

Sektör hakkında daha fazla bilgi almak için Nakilnat Blog’u takip etmeye devam edin. Bizimle iletişime geçmek için web sitemizi ziyaret edin.

Sosyal Medya’da Nakilnat.